Sommarläsning

Vänner, jag har läst två fantastiska böcker i sommar som jag bara måste få tipsa om. Båda böckerna är skrivna med imponerande insiktsfullhet om vår tids samhälle. Jag älskar att det finns så här bra författare som skriver så här bra om så här viktiga ämnen!

Pelle Strindlund ger i ”Jordens herrar – Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare” en omfattande beskrivning och träffsäker analys av hur vi ser på djur i dagens samhälle. Att läsa om hur människor idag motiverar det faktum att vi på olika sätt utsätter djur för våld och lidande är spännande, när Pelle sedan gör kusliga jämförelser med hur man på den tiden motiverade slavhandeln i den amerikanska södern ger det mig en drös aha-upplevelser. Jag lämnar boken med en känsla av att olika typer av förtryck hänger ihop, men är inte säker på hur. Jag tänker att det finns slaveri även idag i form av människohandel, där människor tar sig rätten att exploatera en annan människa för sin egen vinnings skull. Att vi tar oss rätten att utnyttja djur för vår egen skull (mat, kläder, forskning etcetera), kan det leda till att vi även har lättare att utnyttja andra människor? Samma resonemang liksom? Läs boken och hör av dig till mig så tar vi och diskuterar saken 🙂

David Jonstad ger i boken ”Kollaps – Livet vid civilisationens slut” en befriande ärlig sammanfattning av läget i dagens samhälle vad gäller de där stora frågorna: energin, miljön och ekonomin. Hur står det till, och hur tror man att det kommer att gå? David försöker inte peppa upp sina såklart ganska skrämmande framtidsscenarion med överdrivet ambitiösa förslag på hur man ska lösa alla problem. Nej, istället försöker David ge en bild av hur det kollapsade samhället kommer att se ut, när den billiga energin (oljan) har tagit slut och samhället följaktligen kommer anta en lägre nivå av komplexitet. Man får konkreta råd, handfasta tips och mental hjälp att förbereda sig inför detta. Det är första gången en bok som tar jordens framtid på allvar lämnar mig med en hoppfull känsla. Och en ännu större lust att skaffa den där koloniträdgården.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s